Terug

Recensies

Over Franse grandeur en zoenende soldaten. Maarten Doorman over Duitsland en Frankrijk

In Een jager in het woud vertelt Maarten Doorman over de geschiedenis van Duitsland en Frankrijk en de rol die herinnering in het Europa van nu speelt. Pas als het je het verleden begrijpt, begrijp je de rol van beide landen nu: ‘Een sterk Duitsland dat niet graag met zijn eigen kracht te koop loopt…

Verder kijken. De doordringende blik van Esther Kinsky

In Verder kijken vertelt Esther Kinsky over het opknappen van een oude bioscoop op het Hongaarse platteland. Ze vertelt wat er verloren gaat als we de gezamenlijke beleving van filmkijken verruilen voor individueel thuiskijken. ‘Het gevoel dat al dat leven op die stroken stond, de hele zaal vulde, z…

Achter de façade: Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse

In de roman Dunkelblum zwijgt vertelt de Oostenrijkse schrijfster Eva Menasse even grotesk als realistisch over een fictief Oostenrijkse stadje, waar in het verleden een gruwelijke misdaad plaatsvond. Rondom Dunkelblum overstijgt het aantal geheimen sinds jaar en dag ruimschoots dat van de opgehelde…

Een moderne klassieker: Verzameld proza van Franz Kafka

Voor het eerst is het verzameld proza van Franz Kafka in één Nederlandse vertaling verschenen. Willem van Toorn baseerde zich daarbij op de handschriftedities van de schrijver. Voor de lezer blijkt eens te meer de kracht van Kafka’s werk.

N.B. In 2021 besprak Sonja Schulte Kafka's De tekeningen. W…

Wolvenkoorts: met Kerstin Ekdom diep binnen- en buitenwereld van een boswachter in

In Wolvenkoorts vertelt de Zweedse schrijfster Kerstin Ekman over een oudere boswachter die een wolvenspoor ontdekt. Het verhaal gaat over meer: over de steeds grotere afkeer van de houtkap en de jacht, over ouderdom en over een zwijgzaam huwelijk. ‘Ik had gewerkt voor mijn salaris en omdat ik geloo…

Het verlangen naar buiten: Jac P. Thijsses Wandeldagboeken

In Nu ga ik er eens op uit. Wandeldagboeken 1884-1898  zijn twee dagboeken van natuurbeschermer Jac. P. Thijsse opgenomen. Daarin vertelt hij enthousiast over de planten en dieren in Nederland, van Texel tot Zuid-Limburg. ‘Geen dag is verloren die ons in aanraking brengt met het leven der natuur.’

Leeshonger: Walter Benjamin over literatuur

Walter Benjamin was een van de meest veelzijdige denkers van de twintigste eeuw. In Twaalf essays over literatuur zijn literaire kritieken verzameld over Duitstalige, Franse en Russische schrijvers. Geen gemakkelijke kost, maar de lezer wordt rijk beloond door Benjamins grote kennis en meesterlijke …

Het bijzondere leven van Annette Beaumanoir

In Annette, ein Heldinnenepos blaast Anne Weber het oude genre van het epos nieuw leven in. Met een frisse, vernieuwende stijl en een intussen 97-jarige vrouw als hoofdpersoon. Het verrassende boek werd dit jaar bekroond met de Deutscher Buchpreis.

Vernieuwend

Anne Weber (1964) mag dan in Nederlan…

Vriendschap is het ware vaderland

Elke vriendschap met mij is verderfelijk, de briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig bevat ontboezemingen van de schrijvers over hun talenten en twijfels. Daarnaast leer je het Europa aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog begrijpen. Uit eerste hand en in een scherpe stijl lees je ove…

De vroege jaren zestig als literatuur

In 2015 verscheen De gelukkigen, het veelgeprezen romandebuut van Kristine Bilkau. Duitse critici prezen dit boek over de angst van dertigers te mislukken. Nu is haar tweede roman Een liefde, in gedachten in het Nederlands verschenen. Het is een liefdesgeschiedenis die in het begin van de jaren zest…

Levenslessen en leesplezier

In Het veld laat de Oostenrijkse schrijver Robert Seethaler doden iets over hun leven zeggen. Negenentwintig personen, begraven op het kerkhof van het Oostenrijkse plaatsje Paulstadt, vertellen over hun angsten, dromen en verlangens. Deze originele invalshoek pakt goed uit. Seethalers schijnbaar een…

De Balkan als brandhaard

In de jaren twintig van de vorige eeuw bezocht Joseph Roth Albanië, Joegoslavië en Italië. Hij schreef zijn reportages met een vlijmscherpe pen. Charleston op de vulkaan, het laatste deel van de reeks, geeft een beeld van een gebied dat een brandhaard vormde van conflicten, tussen twee wereldoorloge…

De wijsheid van Rainer Maria Rilke

Rainer Maria Rilke had een bijzondere gave de gevoelens van anderen te begrijpen en aan te vullen met zijn eigen gedachten. Dit deed hij in zijn poëzie, zoals in zijn gedicht De panter’ bij een gekooid wild dier, maar ook in zijn Brieven aan een jonge dichter. Het zijn prachtige brieven waarin de n…

Heimat volgens Sasa Stanisic

Saša Stanišić is een rijzende ster aan het Duitse literaire firmament. Voor zijn laatste roman Herkunft is hij genomineerd voor de Deutscher Buchpreis. (Update 14 oktober: Stanišić heeft de Buchpreis gewonnen!) Moeiteloos verbindt hij heldere observaties en humor, zijn achtergrond als vluchteling ui…

Europa: grillig en dapper

De jury van de Deutscher Buchpreis prees de schrijver voor zijn literaire verbeelding van Europa. Al bij verschijning hadden Duitse critici Die Hauptstadt (nu vertaald als De hoofdstad door Paul Beers) geroemd als 'Europa-roman' en daarbij zowel het thema als de literaire behandeling ervan geprezen.…

Nietzsches overwinning op de winter

'We geloven er niet meer in dat waarheid nog waarheid blijft als je de sluier van haar aftrekt.' Een van de vele ontmaskeringen in Friedrich Nietzsches De vrolijke wetenschap (1882). De Duitse filosoof (1844-1900) voelde zich als herboren toen hij dit werk schreef. Hij vergeleek het schrijven van di…

Met vaart door de Duitse geschiedenis: Olga van Bernhard Schlink

Bernhard Schlink (1944) is een van de meest gelezen schrijvers van de hedendaagse Duitstalige literatuur. In zijn nieuwe roman volg je de titelfiguur Olga door de Duitse twintigste eeuw: van het opkomende nationalisme voor de Eerste Wereldoorlog tot de studentenprotesten in de jaren zestig. Net als …

De wereld volgens Marx

In De Duitse ideologie zijn vier belangrijke teksten uit de geschiedenis van het marxisme opnieuw in het Nederlands verschenen. Als lezer volg je de filosofische voetsporen van Marx en zie je waar hij breekt met zijn voorgangers. ‘De filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; h…

Oostenrijk in 1936, actueler kan haast niet

Franz Werfel (1890, Praag – 1945, Beverly Hills) behoorde tot de meest succesvolle auteurs van zijn tijd. Werfels romans, gedichten en toneelstukken hadden een hogere oplage dan bijvoorbeeld de werken van Thomas Mann. Werfels novelle Het bleekblauwe handschrift van een vrouw is een moderne klassieke…

Acht levens en een rode eeuw

Nino Haratischwili werd in 1983 geboren in Georgië en woont in Duitsland. Ze schreef de roman Het achtste leven, die de gehele twintigste eeuw omspant. De roman is in Duitsland een van de meest geprezen boeken van de afgelopen jaren. Het achtste leven is een roman van een haast Tolstojaanse omvang o…

pro-mbooks1 : athenaeum